Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Admin

Sivuja: [1] 2
1
Kurkut / Kauden 2017 ensimmäiset kurkut istutettu.
« : 20.02.17 - klo:20:54 »
Kauden ensimmäiset kurkut istutettu.
Pian pääsee taas omasta kasvarista syömään tomaattia, kurkkua ja chiliä.

Onko kokemusta kurkkulajikkeesta kiinan käärme.
Avomaan kurkku, mitä suositellaan kuitenkin kasvihuoneeseen.
Kaviasvapaa.

2
Marjakasvit / Kuukausimansikka
« : 19.02.17 - klo:08:47 »
Mitäs eroa kuukausimansikalla on tavalliseen mansikkaan.
Tekee pienemmät marjat?
Mistä tuo kuukausi tulee tuohon nimeen?

3
Tomaatit / Tomaatista perunaruton ennaltaehkäisy
« : 18.02.17 - klo:14:56 »
Ongelmat tomaattien kasvatuksessa aiheuttavat päänvaivaa monille puutarhureille. Erilaiset taudit voivat heikentää tai jopa tuhota koko tomaattisadon hetkessä. Ratkaisu ongelmiin saattaa kuitenkin löytyä lähes jokaisen lääkekaapista.

Maailman yleisin tulehduskipulääke asetyylisalisyylihappo, tuttavallisemmin aspiriini, lievittää ihmisten kipuja, ja tutkijoiden mukaan auttaa myös tomaatteja kukoistamaan.

Tutkijoiden mukaan tomaatin ravitseminen aspiriinilla pitää taudit loitolla kasvista ja parantaa tomaattisatoa.


Puutarhurit kehottavat ruiskuttamaan tomaattien päälle aspiriiniliuosta, tai liuottamaan tomaatinsiemeniä ennen kylvöä aspiriinilioksessa.

Aspiriini torjuu erityisen tehokkaasti perunaruttoa, tuhoisaa sienitautia, joka voi tuhota koko sadon yhdessä päivässä.

Perunaruton yleiset tomaatteihin iskevät tautimuodot Fusarium ja Verticillium voivat tarttua hyvin nopeasti kasveihin itiöiden levitessä tuulen avulla.

Yhdysvaltain maatalousministeriön tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan aspiriinilioksen suihkuttaminen tomaattien päälle vähentää perunaruton esiintymistä kasveissa 47 prosentilla.

tomaatti
Kasvien C-vitamiinipitoisuus kasvaa
Tutkijat Gorganin yliopistosta Iranista ovat myös havainneet, että salisyylihappo on voimakas ”hormoni”, joka kasvattaa huomattavasti tomaattisatoa.

Gorganin yliopiston tutkimuksen mukaan tomaattien ravitseminen aspiriinilla lisäsi kasvua ja kasvatettavien tomaattien C-vitamimiinipitoisuuksia. Tutkimus julkaistiin International Journal of Agriculture and Crop Sciences -lehdessä.

Kasvitieteiden professori Rebecca Brown Rhode Islandin yliopistosta suosittelee, että neljään ja puoleen litraan vettä lisättäisiin 250-500 milligrammaa aspiriinia, ja liuosta ruiskutettaisiin kasvien päälle kaksi tai kolme kertaa kuukaudessa.

Jos tomaatteihin iskee perunarutto, sen huomaa nopeasti. Kasvin lehdet ja varret alkavat mädäntyä ja luhistuvat. Tomaatin raakileisiin ilmestyy ruskeita laikkuja, ja kypsät hedelmät pilaantuvat.

Kun kasvi on saanut tartunnan, sitä ei voi enää parantaa. Sairastuneet kasvit pitää heittää energiajätteeseen tai polttaa. Kasveja ei kannata heittää kompostiin, sillä itiöt voivat selvityä elossa pitkän aikaa, ja taudit voivat siirtyä mullan kautta seuraavan vuoden satoon.

4
Päiväkirjat / Kasvihuonekausi 2017 aloitettu
« : 17.02.17 - klo:22:34 »
Kasvihuonekausi alkoi eilen laittamalla valot ja lämmöt päälle kasvihuoneeseen.
Kasvihuoneessa on 20kw öljylämmitin ja 400w spna valaisin.

Tänään siirrettiin ensimmäiset kasvit kasvihuoneeseen ja viikonlopun aikana sinne olisi tarkoitus siirtää kaikki chilit ja tomaatit kasvamaan.

Kuvassa kasvihuone valaistuna yöaikaan 400w spna valaisimella.

5
Pistetäämpäs tännekkin vähän juttua näistä talvitomaateista.
Talvitomaatit on paksukuorisia ja säilyvät monta kuukautta hyvinä.
Lajikkeita ainakin:
Piennolo Del Vesuvio (oikein maukas!)
Principe Borghese, Pomodoro ponderosa.
TOMÀQUET de penjar MALLORQUI
TOMÀQUET de penjar PETIT del RAMALLET
TOMÀQUET de penjar St Jaume de Sesoliveres

Ne tomskut ei kuivu, homehdu, mätäne, vaan jaksavat jopa ihan helmikuuhun asti. Paksukuorisia, pikkasen ehkä kuivuvat, mutta ihania vieläkin verrattuna niihin kaupan tomskuihin. Kuvan tomaatit kuvattu helmikuussa.
Kuva lainattua facebookista Gita Thorsrröm

Kokemuksia ja ajatuksia aiheesta. Näitä kasvattaneilta kokemukset erittän tervetulleita.

6
Yleinen Keskustelualue / Missä kasvatat chilit ym
« : 14.02.17 - klo:18:26 »
Missäs kasvattelet chilit ym.
Itsellä 18m2 kasvihuone 6mm kennolevyllä.

7
Muut kasvihuonekasvit / Lehtiruokinta
« : 11.02.17 - klo:22:42 »
Lehtiruokinnasta
Mitä lehtiruokinta tarkoittaa ja mille kasville se sopii?
Lehtiruokinta tarkoittaa ravintoliuoksen suihkuttamista hienojakoisena sumuna kasvien lehdille. Sopii kaikille kasveille. Kasvit imevät vettä ja ravinteita myös lehtien kautta. Parhaiten kasvit pystyvät imemään imuputkiensa kautta ravintoliuoksen lehtien alapinnoilta, mutta myös jonkin verran yläpinnoilta.

Mihin vuorokaudenaikaan tulisi suihkutella?
Aamulla on paras ajankohta antaa kasveille lehtiruokintaa, siihen aikaan, että aurinko ei vielä paista liian kuumasti. Kuumalla ilmalla vesipisarat kasveissa voivat toimia suurennuslasin tavoin ja polttaa kasvin lehteen jälkiä. Ilta ja yö ovat myös huonoja, koska kasvit ovat lepotilassa ja imuputket ovat tällöin supistuneessa tilassa.

Milloin lehtiruokinnalla saavutetaan paras hyöty?
Pistokkaita juurruttaessa, pistokkaassa ei ole vielä yhtään juuria ja pistokas ei välttämättä pysty saamaan tarpeeksi ravinteita ja vettä.
Myös silloin, jos kasvilla on juuristossa jotakin ongelmaa tai juuristo on kärsinyt siirrettäessä toiseen kasvualustaan.
Kun kasvi on päässyt kuivumaan ja roikottaa lehtiään.
Mitä lannoitetta voi käyttää lehtiruokintaan?
Pääsääntöisesti lehtiruokintaan voi käyttää kaikkia nestemäisiä ravinteita ja kiinteitä kastelulannoitteita, mitkä liukenevat veteen. Itse käytän Chili Plus lannoiteita, niiden hyvän imeytymisen takia. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että lehtiruokinnassa lannoitevahvuus on 1/3 siitä, millä kastellaan. Pulloon kannattaa laittaa yksi pisara nestemäistä astianpesuainetta(EI ASTIANPESUKONE) vähentämään veden pintajännitystä, niin kasvienkin on helpompi imeä ravinteet.

Lehtiruokinnassa eron huomaa jo silmämääräisesti muutamassa tunnissa, kasvi silmin-nähden piristyy ja näyttää parempivointiselta. Lehtiruokinta vaikuttaa koko kasviin ja on tutkittu, että lannoitteet liikkuvat lehtiruokinnan jälkeen kasvissa noin 30cm/tunti. Tutkimuksia oli tehty paljon tomaateilla ja muilla vihanneksilla, sato on ollut huomattavasti suurempi lehtiruokituilla tomaateilla, niin kappalemääräisesti kuin vihannesten koossakin.
Parhaat tulokset lehtiruokinnassa pitäisi tulla suihkuttelemalla kasvit läpi kaksi kertaa viikossa. Käytä suihkepulloa, millä pystyy tuottamaan mahdollisimman hienojakoista sumua.

Lehtiruokinnassa käytetään yleisesti myös magnesiumsulfaattia ja merileväuutetta.

8
Reseptit / Herkullinen chili-suklaajäätelö
« : 11.02.17 - klo:18:42 »
Herkullinen chili-suklaajäätelö

Ensimmäinen kosketus jäätelökoneeseen ja heti täydellinen onnistuminen, vaikka vähän yhdistelin ja mukautin monia jäätelöreseptiä. Chili-suklaajäätelön ohje on erittäin helppo, siihen ei tule kanamunaakaan ollenkaan.

Sekoita vispilällä erillisessä kulhossa:

4 dl punaista maitoa
5 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
puolikas suklaalevy(Raasta hienoksi sekaan)
Hyppysellinen suolaa
1 tl Rocoto chilijauhetta(Oman maun mukaan, tällä määrällä tuli sellaista, että aloittelijakin pystyy syömään)
Ota jäätelökoneen kylmäkulho pakastimesta ja kaada seos kulhoon ja anna pyöriä 40min.

Tämä suklaa valittiin sillä perusteella, että sitä sattui löytymään kaapista.Konetta käytettiin 40min, jonka jälkeen koostumus näytti ja maistui hyvältä.Valmista jäätelöä tuli aika tarkkaan 1l. Laitettiin vielä hetkeksi pakastimeen ilmatiiviissä rasiassa.

9
Tomaatit / Villitomaatit
« : 11.02.17 - klo:15:22 »
Vähän innostus herännyt noiden villitomaattien kasvattamiseen. Eritoten makua on kehuttu todella paljon paremmaksi, kuin näiden tehoviljeltyjen ja satoisaksi risteytettyjen.
Yksi kiintoisa lajike on Lycopersicon cheesmanii, joka on Galapagos-saarilta lähtöisin.

Pitää alkaa etsimään, josko noita villitomaattien siemeniä jostakin löytäisi.

10
Säilöntä / Appelsini chilihillo
« : 11.02.17 - klo:15:04 »
Erittäin herkullinen appelsini chilihillo, todella hyvää ihan vaikka leivänpäällä. Sopii myös kaikkeen muuhun, missä muutenkin käyttäisit hilloa.

Tällä määrällä chiliä hillosta tulee todella mietoa chilinsuhteen. Chiliin tottumattomassa suussa maistuu kuulemma miedosti chili ja koska lajikkeena on Rocoto, niin polte on pehmeä.Aineet:
9 kpl appelsiinia
1 kg hillosokeria
2 tl Vaniljasokeria
1 kpl Rocoto Montufar chiliä
Omaan suuhun tuossa ei maistunut chili ollenkaan, joten lisäsin vielä kaksi nagaa, antamaan potkua. Nyt polte alkoi olemaan omaan suuhun sopivaa. Kannattaa säätää chilin määrä omaan makuun sopivaksi, koska jos chiliä on liikaa, niin tulisuus alkaa jo peittämään muita makuja.Valmistus:
Pese yksi appelsiini ja raasta appelsiinin pintakerros mukaan hilloon.
Kuori appelsiinit niin, että melkein kaikki valkoinen kuori on poissa.
Pilko kattilaan appelsiinit aika pieniksi paloiksi.
Sauvasekoittimella appelsiinit ja chilit soseeksi.
Kun lämpötila alkaa olla lähellä kiehumispistettä, niin sekoita hillosokeri sekaan.
Keitä miedolla lämmöllä samalla sekoittaen 10-15min.
Anna jäähtyä puolituntia ja purkita.
Säilyvyys paranee jääkaapissa.


11
Keinovalo / Banaanipuun kasvatus sisällä
« : 11.02.17 - klo:14:54 »
Onkos kukaan kasvattanut banaanipuuta sisällä ruukussa, tilasin vuosi sitten villibanaanin siemeniä ulkomailta ja laitonkin niistä 3 itämään, mutta ne eivät suostuneet itämään jostakin syystä.

Ne olivat villibanaanilajiketta. Ilmeisesti idätyslämmöt pitäisi olla todella korkeat. Voisi olla ihan kivan näköinen huonekasvina. Netistä luoskelin, niin joku oli jopa saanut vähän satoa banaanipuusta, reilulla määrällä keinovaloa.

Ajatuksena olisi aika hauska, olohuoneen nurkassa banaanipuu, missä banaania kypsymässä.

12
Melonit / Meloni kasvamaana kasvihuoneeseen
« : 11.02.17 - klo:12:07 »
Mitkä melonilajikkeet ovat sellaisia, mitkä menestyvät suomessa kasvihuoneessa, vai menestyvätkö kaikki?
Onko melonilajikkeilla paljon eroa, maussa ym?
Suositelkaa jotakin hyvää maukasta lajiketta, millä lähtisin ensikaudella kokeilemaan kasvatusta. Melonin kasvatuksesta ei ole mitään kokemusta.

13
Chilit / Chilikuvia
« : 10.02.17 - klo:18:20 »
Laittakaapas chilikuvia viimekesältä tulemaan.
Tässä vähän erillainen chilikuva.
Naga jäätelö + kesä + Chilifest Tampere.

14
Chilit / Paljonko kasvatat chiliä?
« : 10.02.17 - klo:10:47 »
Chilinksvattajilta lähtee monesti vähän mopo käsistä ja chilejä tulee helposti istutettua reilusti enemmän, kun oikeasti tilaa olisi käytettävissä. Montako kasvia sinulla on kasvamassa ensikestäksi.

15
Tomaatit / Tomaatit hyvässä kasvussa
« : 10.02.17 - klo:10:41 »
Tomaattien kanssa ollaan varmaan vähän etuajassa, koska pituutta alkaa tomaateilla olemaan jo 20cm, vaikka on vasta helmikuun alku.

Pian pitäisi siirtää jo isompiin purkkeihin ja istuttaa reilusti syvemmälle.
Tomaatit ovat kasvaneet 20W energiansäästölampun alla.

Jokos muut ovat laittaneet tomaatit kasvamaan?

Sivuja: [1] 2